Здравейте, относно по-горното ми запитване пропуснах да отбележа, че работим с напската програма за подаването на ДДС  и в нея при колона 24 за освободените доставки и освободените ВОП има анлитична на к.24(VIES), при която трябва да се избере от падащо меню следните опции: ДО на освободени ВОП, ДО на освободени ВОД, ДО на освободени доставки на услуги на др. държави и последното е ДО на освободени доставки, които не се включват в VIES! Какво да избера?
Благодаря.....!
Благодаря Ви!
Тогава би следвало в колона Аналитична на кл.24(VIES) да се избере от падащото меню - ДО на освободени ВОД...?
Благодаря Ви!
Тогава би следвало в кола Аналитична на кл.24(VIES) да се избере от падащото меню - ДО на освободени ВОД...?

Здравейте,
Искам да Ви попитам и помоля за съдейсвие по един мой казус!
Ние сме Потребителна кооперация и направихме продажба на стара сграда с прилежащ терен, която по чл.45, ал.3 от ЗДДС е освободена проджба от начисляване на ДДС! Продажбата е към физ. лице! Въпросът мие как и къде трябва да се запише в дневника за продажби издадената от Потребителната кооперация фактура?
Благодаря Ви!
Здравейте,
трябва да оформя  трудовата книжка на работник,който 1г и 6м е бил в неплатен отпуск без право на трудов стаж. Договорът  е прикратен на 04.11.2016г до тогава работника е бил в такъв отпуск. Не съм сигурна какво и как точно да бъде записано в трудовата  книжка.
За  периода, за който не  се води трудов стаж трябва ли да издам УП-3.?
Как да се запише- че Осиг. стаж не е равен на трудовия? или ?
Ще Ви бъда благодарна за съдействие!
Здравейте на всички във форума!
Искам да Ви попитам каква е процедурата когато предприятието загуби трудовата книжка на даден работник? До сега не ми се е случвало, а въпросният работник има доста години стаж в нашата кооперация около 29г и още години от други работни места, които са от друго населено място и дадена област!
Ще Ви бъда много благодарна да ми дадете съвет и окажете съдействие!
Благодаря и хубав ден на всички!
Здравейте,
имам нужда за вашето мнение и съдействие по един мой казус, а той е следния. Имаме една служителка, която не си е ползвала платените годишни отпуски за 2012г.,2013г.,2014г.,2015г. и за текущата 2016г. Но на 01.12.2013г. съответната служителка излиза в 45 дневния болничен преди раждане и до 09.01.2016г тя е в майчинство и съответно отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст.  Интересуваме вашето мнение дали същата губи правото на ползване на отпуските си за 2012г. и 2013г., тъй като според КТ отпуската за 2012г. губи давност към 31.12.2014г., за 2013г отпуската губи давност през 2015г., но тя през тези години, за които се губи давността е била в майчинство. Според мен,  и така както аз разбирам казаното в КТ, причината, поради която тя не е могла да си ползва отпуските приключва на 09.01.2016г и  би трябвало давността на всичките не ползвани платени отпуски за 2012г,2013г.,2014г,2015г, както и за 2016г да е до 31.12.2018г. Като за 2016г половината от платената отпуска може да я ползва през първото полугодие на 2017г. Но моля за ваше мнение, защото не съм много сигурна в това мое мислене. Благодаря Ви предварително за съдействието.
Успешен ден!
Благодаря Ви за отговора!
Успешен ден!
Здравейте,
Дано не ви се стори малко глупаво това, за което търся съдействие. За първа година ще публикувам ГФО в ТР по електронен път и не ми става ясно следното:
Аз самата съм счетоводителят на Потребителната кооперация, на която ще публикувам ГФО в ТР  и съм и съставителят на отчетите, но електронният подпис с който ще публикувам е на името на кооперацията с представляващ председателят. Питането ми е следното- трябва ли ми нотариално пълномощно от председателя, за да извърша публикуването? И другият ми въпрос е в декларация по чл.13, ал.4 от ЗТР на ДОЛУПОДПИСАНИЯТ данните на председателят ли трябва да се попълнят? Много Ви благодаря предварително за съдействието, от което имам нужда.
Много ви благодаря за отговора.
Хубав ден!
Здравейте,
аз имам подобно запитване и много ще ви бъда благодарна за съдействие.
През 2009г кооперацията, в която работя са закупили микробус втора употреба, за който не са ползвали данъчен кредит. Сега искаме да продадем въпросния микробус, и не ми е ясно дали трябва да внесем данък ДДС при продажбата след като не е ползван такъв при покупката? Много ви благодаря предварително за отговора.
Успешен ден!
Благодаря Ви за отговора! Болничният ми е предоставен на 30.12.2015г, при което да разбирам, че ще го подам в НОИ със старото приложение 15, придружителното  писмо и съответния опис също старите образци, срока също стария - до 15.01.2016г!
Лек ден и приятна работа... :smile1:
Здравейте! За много години, живи и здрави!
И аз имам същият въпрос? Имам предоставен болничен от 28.12.2015г до 08.01.2016г!
Кои документи трябва да се приложат към него за НОИ?
Моля за съдействие.
Благодаря ВИ предварително!